Les Pastadores de la Rotlleta – Cremalleres d’Honor 2019

Foto. B Peñarroya

Al llarg de la història occidental, les dones han tingut un paper secundari, o fins i tot nul, en els espais culturals i festius. L’esforç i la dedicació desinteressada de tantes dones ha sigut especialment rellevant durant els dies, setmanes o mesos de preparació dels actes festius: cuinar els plats i les pastes típiques, cosir els vestits tradicionals, amanir les flors de l’església i deixar-la ben neta, fer lluir tots els carrers… Tot això per a donar pas a l’explosió de la festa, pensada i reduïda al gaudir exclusiu dels homes. Aquestes feines, malgrat ser feixugues, no rebien l’agraïment i la visibilització que es mereixien.

Però això està canviant, perquè rebre el títol de Cremalleres d’Honor és un reconeixement a les pastadores com a figura imprescindible de la festa de la Santantonà. Aquest reconeixement arriba a totes les cases que conformen Forcall: tant s’hi val l’edat, els anys experimentats o la traça de les pastadores, cadascuna dóna el millor d’ella mateixa i ho viu amb una il·lusió indescriptible, així a totes vosaltres, gràcies per donar color i sabor a Sant Antoni.

També volem agrair a l’Ajuntament, la Confraria i els Majorals perquè ens heu donat la força necessària per a involucrar-nos, cada vegada més, en una festa que també és nostra. Afortunadament, les tradicions poden evolucionar sense haver de renunciar a totes aquelles peculiaritats que reconeixem com a pròpies i tant ens estimem.

Sempre ha sigut un goig poder compartir pastes i consells, balls, xarrades, cançons, rialles o glops de moscatell amb la resta de pastadores; però enguany el goig i l’orgull serà major, perquè sabem que tenim un paper essencial dins Sant Antoni i que, a poc a poc, formarem part també de la resta d’espais que la nostra gran festa conforma.

Visca Sant Antoni

 

Les Pastadores de la Rotlleta

Text llegit durant l’acte de lliurament del reconeixement.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *