Foto. B Peñarroya
Al llarg de la història occidental, les dones han tingut un paper secundari, o fins i tot nul, en els espais culturals i festius. L’esforç i la dedicació desinteressada de tantes dones ha sigut especialment rellevant durant els dies, setmanes o mesos de preparació dels actes festius: cuinar els plats i les pastes típiques, cosir els vestits tradicionals, amanir les flors de l’església i deixar-la ben neta, fer lluir tots els carrers… Tot això per a donar pas a l’explosió de la festa, pensada i reduïda al gaudir exclusiu dels homes. Aquestes feines, malgrat ser feixugues, no rebien l’agraïment i la visibilització que es mereixien.
Però això està canviant, perquè rebre el títol de Cremalleres d’Honor és un reconeixement a les pastadores com a figura imprescindible de la festa de la Santantonà. Aquest reconeixement arriba a totes les cases que conformen Forcall: tant s’hi val l’edat, els anys experimentats o la traça de les pastadores, cadascuna dóna el millor d’ella mateixa i ho viu amb una il·lusió indescriptible, així a totes vosaltres, gràcies per donar color i sabor a Sant Antoni.
També volem agrair a l’Ajuntament, la Confraria i els Majorals perquè ens heu donat la força necessària per a involucrar-nos, cada vegada més, en una festa que també és nostra. Afortunadament, les tradicions poden evolucionar sense haver de renunciar a totes aquelles peculiaritats que reconeixem com a pròpies i tant ens estimem.
Sempre ha sigut un goig poder compartir pastes i consells, balls, xarrades, cançons, rialles o glops de moscatell amb la resta de pastadores; però enguany el goig i l’orgull serà major, perquè sabem que tenim un paper essencial dins Sant Antoni i que, a poc a poc, formarem part també de la resta d’espais que la nostra gran festa conforma.
Visca Sant Antoni
Les Pastadores de la Rotlleta
Text llegit durant l’acte de lliurament del reconeixement.