El tio de la Figueta

El dia de Sant Antoni per la vesprada; concretament, durant la llaurà i la sembra, un genet feia traure les rialles a petits i grans. Es tractava del Tio de la Figueta. Qui era aquest personatge? Doncs bé, un home disfressat de dona el representava. Anava abillat amb una faldeta, toquilla i mocador al cap. El personatge anava a lloms d’un burret que portava argadells –aquell instrument que servia per dipositar els càntirs plens d’aigua o líquid i carrejar-la-. Aquest acte no es feia sempre, només en anys amb un personatge voluntari disposat a fer riure a la gent. Tothom podia participar. Donava voltes al poble com totes les disfresses i rebia una rotlleta.

Quines particularitats tenia? El Tio de la Figueta portava dues canyes: la primera, llarga, de la qual penjava un fil i en l’extrem penjava una figa (d’aquí el nom del personatge); la segona, curta, per fer vibrar el fil i la figa i dificultar així que els espectadors i alhora participants pogueren atrapar el dolç fruit sec amb la boca i sense l’ajuda de les mans. Les darreres persones que van interpretar aquest paper van ser: Tomàs, de Canari i Antonio, de Tonet. A la imatge, el Tio de la Figueta és Paco Gil. Es va deixar de fer per la manca de cavalleries i gent voluntària per interpretar aquest còmic personatge.

Algun any haurem de recuperar aquest element que va aparèixer per darrera vegada a la plaça Major de Forcall cap als anys 80.

 

Imatge del vídeo: La Santantonà de Forcall. Anys 80

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *