Amb una visió epidèrmica és possible que la festa ens semble una espécie de desficaci, un disbarat on tothom crida, corre, balla, canta, beu i menja de manera anormal: un caos. I és veritat que té molt del que hem dit, peró també té moltes altres coses quan aprofundim i guaitem el seu fons on podem trobar-nos amb una morfologia i una estructura original.
J. Henri Bouché Peris - "La Santantonà i el foc a Forcall"
Vostè està en > Inici > Reconeixements
Coneix la Santantonà de Forcall
Reconeixements
Bé d'Interès Cultural Immaterial
Bé d'Interès Cultural Immaterial
Festa d'Interès Turístic Autonòmic
Festa d'Interès Turístic Autonòmic
Premis Ràdio Castelló Cadena Ser
Premis Ràdio Castelló Cadena Ser
Cremaller d'honor
Cremaller d'honor
Bé d'Interès Cultural Immaterial
B. I. C. Immaterial
D'acord amb l'expedient presentat per l'Ajuntament de Forcall per tal de declarar la Santantonà de Forcall Bé d'Interès Cultural Immaterial, la Conselleria de Cultura i Esport (en la resolució de 17 de gener de 2011) va incoar l'expedient de declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial a favor de la Festa de la Santantonà de Forcall. Aquest resolució va ser publicada al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana número 6456 que va ser publicat el dia 9 de febrer de l'any 2011.
D'acord amb l'exposat anteriorment, la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport amb el Decret 10/2012, de 5 de gener, del Consell, va declarar Bé d’Interés Cultural Immaterial la Festa de la Santantonà de Forcall. Aquest Decret va ser publicat al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana número 6688 que va ser publicat el dia 10 de gener de l'any 2012.
Festa d'Interès Turístic Autonòmic
Festa d'Interès Turístic Autonòmic
D'acord amb la sol·licitud presentada per l’Ajuntament de Forcall amb data 20 de desembre de 2006, per la qual instava la declaració de Festes d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana per a les celebracions constitutives de la Santantonà que se celebren en dita localitat.
La Conselleria de Turisme va prendre la següent resolució el dia 18 d’abril de 2007. En aquesta, la consellera de Turisme i presidenta de l’Agència Valenciana de Turisme, Milagrosa Martínez Navarro, atorga la declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana a la Santantonà de Forcall.
Aquesta resolució es pot llegir i veure al Document Oficial de la Comunitat Valenciana número 5517 publicat el 22 de maig de l'any 2007.
Premis Ràdio Castelló Cadena Ser
Premis Ràdio Castelló Cadena Ser
El jurat de la IX edició del premis Ràdio Castelló de la Cadena Ser va atorgar el premi Tradició i Festes a: LA SANTANTONÀ DE FORCALL.
La notícia es va fer pública a mitjans de setembre de l'any 2012. La gala d'entrega va tenir lloc divendres 5 d'octubre de 2012 al Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló a les 20:30 hores i van acudir una quinzena de forcallans i forcallanes amb l'alcalde del municipi, Santiago Pérez.
Ràdio Castelló–Cadena SER va implantar l'any 2004 els premis “Radio Castellón” amb l'objectiu de reconèixer públicament a empreses radicades en l'àmbit territorial de Castelló, i a persones que per la seva tasca profesional i personal hagen contribuït al desenvolupament econòmic o social de la provincia.
Ràdio Castelló adjudicà una escultura conmemorativa en l'acte de lliurament dels premis.
Cremaller d'honor
Cremaller d'Honor
L'Ajuntament de Forcall, l'Associació Cultural Confraria de la Santantonà de la Vila de Forcall, la Santantonà i la Majoralia de Sant Antoni, acorden establir la distinció del Cremaller d'Honor.
Aquesta distinció té la finalitat de valorar el treball, la dedicació i l'estima per Forcall. I per això s'acorde premiar aquelles institucions, entitats públiques o privades i persones que han destacat per la seua aportació a l'enriquiment de la cultura forcallana o en la promoció i divulgació de la mateixa i de la nostra localitat.
Aquest reconeixement és diferent a la resta. Les tres primeres han estat atorgades per institucions públiques o privades cap a la festa de la Santantonà. En aquest cas, el Sant Antoni forcallà reconeix el mèrit de persones que han difós la festa i la cultura forcallana.

2014 - Víctor M Amela Bonilla
2015 - J Henri Bouché Peris
2016 - Jaime Peñarroya Carbó
2017 - La Santantonà
2018 - Saber y Ganar. Programa de la 2 de RTVE
2019 - Pastadores de la Rotlleta
2020 - Gaiters i tabalers
2021 - Desert. Per la pandèmia de Coronavirus
2022 - Manuel Monfort Molinos i Josep Eixarch Frasno -a títol pòstum-
2023 - Masovers i Masoveres
2024 - Gent del món de la fotografia i audiovisual que han documentat la festa
Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials
Altres continguts
  • Al segle XIII, Gregori I, conscient de la densa càrrega pagana dels cristians del seu temps, aconsellà un desplaçament objectual, conferint nou...
  • Segons la tradició, va morir i fou soterrat a la vora del mar Roig, en la muntanya de Colzim, l’any 356, on, per desig propi, va romandre ignorat...
  • Atesa la proximitat de Sant Antoni al solstici d’hivern hom ha relacionat aquesta festa amb els festivals de fi d’any de tipus cosmològic en el...
  • Abans de menjar-se-les resulta preceptiu ser beneïdes pel rector. Açò ha fet que interpretacions allunyades en el temps y també en la cultura...
  • La Plaça es troba plena de públic, de gom a gom, esperant el moment de l’alçament. Al crit d’Aaaaaamunt el maio!!! l’arbre és hissat per nombroses...
  • El segon dia de Nadal, el 26 de desembre, després del passeig de l’esquellot per tot el poble, els majorals, acompanyats d’una colla de voluntaris,...
  • L’actual Confraria de Sant Antoni a Forcall és la continuïtat d’una associació de fidels devots, fundada l’any 1388 a Morella pel rei Joan I, en la...