Amb una visió epidèrmica és possible que la festa ens semble una espécie de desficaci, un disbarat on tothom crida, corre, balla, canta, beu i menja de manera anormal: un caos. I és veritat que té molt del que hem dit, peró també té moltes altres coses quan aprofundim i guaitem el seu fons on podem trobar-nos amb una morfologia i una estructura original.
J. Henri Bouché Peris - "La Santantonà i el foc a Forcall"
Vostè està en > Inici > Preparatius
Coneix la Santantonà de Forcall
Preparatius
Rifa del corder
Rifa del corder
Berenar dilluns de Pasqua
Berenar dilluns de Pasqua
Processons
Processons
Carabasses i confitura
Carabasses i confitura
Loteria de Nadal
Loteria de Nadal
Tallada del Maio
Tallada del Maio
Passar a captar
Passar a captar
"Pastà" de la Rotlleta
"Pastà" de la Rotlleta
Les Tronques
Les Tronques
Rifa del corder
Rifa del corder
Per recaptar els primers fons econòmics, la Majoralia de Sant Antoni de Forcall rifa un corder. Els Majorals s'encarreguen de fer paperetes, comprar un corder i vendre les participacions.
La Majoralia trau a passejar l'animal tantes vegades com vulgue per vendre el major número de paperetes. El corder va guarnit amb un mocador brodat, un collar i cascavells i campanetes.
La data del sorteig és el diumenge posterior al 25 d'abril (Sant Marc), també és correspon amb les Firetes -antiga fira de Forcall, de petit tamany-.
Corder passejat per la plaça. Foto: X Segura
Berenar dilluns de Pasqua
Berenar del dilluns de Pasqua
Dilluns de Pasqua els Majorals pugen la bandera de sant Antoni a l'ermita de la Verge de la Consolació. Allí es fa una missa i en acabar, la Majoralia ofereix als assistents cacaus, abadejo i vi com a refresc.
Aperitiu a la placeta de l'ermita. Foto: X Segura
Processons
Processons
És propi dels Majorals anar encapçalant cadascuna de les processons que es desenvolupen al llarg de l'any litúrgic forcallà. Encontre, Corpus, Festes Patronals... La Majoralia trau la bandera i el guió de Sant Antoni, aquest darrer va flanquejat per dues atxes.
Imatge de la processó de Sant Antoni. Foto: JM Segura
Carabasses i confitura
Carabasses i confitura
Durant la primavera la Majoralia s'encarregarà de sembrar les llavors. A l'estiu s'han de mimar, regar i cavar per obtenir una bona collita. A la tardor s'han d'emmagatzemar per a obtenir un dels ingredients de la confitura.
La confitura és la barreja de sucre, mel i carabassa que farcirà les coquetes i les coquetes de mitja lliura del Sant Antoni forcallà. La seva elaboració és delicada i cal fer-la amb paciència per a que la posterior conservació la faça arribar en òptimes condicions a la "Pastà" de la Rotlleta.
Elaborant la confitura. Foto: X Segura
Loteria de Nadal
Loteria de Nadal
Durant l'estiu i quasi tota la tardor s'ha de demanar i repartir tanta loteria de Nadal com es puga vendre. Aquest és un acte per obtenir fons econòmics de cara al correcte finançament de la festa.
Tallada del Maio
"Tallà" del Maio
Tradicionalment el dia 26 de desembre Majorals i Santantonà ixen al bosc a tallar els set pins (Maio i Costelles) que formaran l'esquelet de la Barraca el dia de la Santantonà.
De bon de matí es passa l'esquellot. Després Majoralia i Santantonà fan una pasta i una barreja o un cafè a casa del primer Majoral. Des d'allí van cap al bosc a tallar els pins. Les tasques són feixugues, però la unió fa la força; i entre tot el grup de persones que formen la Santantonà les feines es tornen més lleugeres.
Una vegada tallats i carregats els set pins, dinen tots plegats. En finalitzar, a meitat vesprada els pins són dipositats en un espai de la plaça Major.
Tallant el Maio i les Costelles. Foto: JM Segura
Passar a captar
Passar a captar
La Majoralia de Sant Antoni passe a captar per totes les cases del poble quan tenen disponible el cartell i el programa. S'ofereixen el programa d'actes de la festa i el cartell a canvi de la voluntat.
En èpoques pretèrites quan l'abundàcia econòmica no era igual que en els nostres dies molta gent col·laborava amb altres recursos en espècie: cereals, ciris o altres donatius.
Captant. Foto: JM Segura
"Pastà" de la Rotlleta
Pastada de la Rotlleta
Dissabte abans del cap de setmana de Sant Antoni és el torn per elaborar les pastes que es repartiran durant la festa forcallana.
De matí, els homes fan les masses als dos forns del poble.
Per la vesprada, mentre la Santantonà surt al bosc per tallar la llenya que vestirà la barraca; les dones pasten les rotlletes i les coquetes que Majorals i Majoralesses repartiran al següent cap de setmana. Quan sengles tasques estan finalitzades és moment de joia. Llenyataires i pastadores es reuneixen en algun celler per xarrar, cantar i ballar.
La nit finalitza amb un sopar comunitari al pavelló de festes i amb música en directe per a tot el poble.
Pastes acabades d'elaborar. Foto: X Segura
Les Tronques
Les Tronques
A la mitjanit de divendres que s'inicia la festa, més d'un centenar de forcallans, forcallanes i algun que altre puntual visitant es reuneixen a la plaça Major per assistir a l'encesa de les Tronques.
Les Tronques són una pira de soques de carrasca, ametller, roure o algun arbre de ribera que tenen la funció d'estar enceses durant tot el cap de setmana festiu. Són testimonis muts, però presents de cada esdeveniment que té lloc al Sant Antoni de Forcall. També serveixen per escalfar la concurrència i; de vegades, el caliu serà aprofitat per rostir unes boníssimes viandes que en molts casos provénen de la matança casolana. Seran punt de trobada.
Aquella nit la conversa, les rialles i algun coet ajuden a iniciar els actes santantonencs.
Tronques enceses la matinada del divendres. Foto: X Segura
Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials
Altres continguts
  • Al segle XIII, Gregori I, conscient de la densa càrrega pagana dels cristians del seu temps, aconsellà un desplaçament objectual, conferint nou...
  • Segons la tradició, va morir i fou soterrat a la vora del mar Roig, en la muntanya de Colzim, l’any 356, on, per desig propi, va romandre ignorat...
  • Atesa la proximitat de Sant Antoni al solstici d’hivern hom ha relacionat aquesta festa amb els festivals de fi d’any de tipus cosmològic en el...
  • Abans de menjar-se-les resulta preceptiu ser beneïdes pel rector. Açò ha fet que interpretacions allunyades en el temps y també en la cultura...
  • La Plaça es troba plena de públic, de gom a gom, esperant el moment de l’alçament. Al crit d’Aaaaaamunt el maio!!! l’arbre és hissat per nombroses...
  • L’actual Confraria de Sant Antoni a Forcall és la continuïtat d’una associació de fidels devots, fundada l’any 1388 a Morella pel rei Joan I, en la...
  • La singularitat de la Santantonà de Forcall ha fet que diverses entitats relacionades en el mon cultural li hagin otorgar alguns reconeixements....