Amb una visió epidèrmica és possible que la festa ens semble una espécie de desficaci, un disbarat on tothom crida, corre, balla, canta, beu i menja de manera anormal: un caos. I és veritat que té molt del que hem dit, peró també té moltes altres coses quan aprofundim i guaitem el seu fons on podem trobar-nos amb una morfologia i una estructura original.
J. Henri Bouché Peris - "La Santantonà i el foc a Forcall"
Vostè està en > Inici > Santantonà: Figures
Coneix la Santantonà de Forcall
Santantonà: Figures
Sant Antoni i Sant Pau
Sant Antoni i Sant Pau
El Despullat
El Despullat
La Filoseta
La Filoseta
Les Botargues
Les Botargues
Els Cremallers
Els Cremallers
Teeros i els de la Corda
Teeros i els de la Corda
Els Majorals
Els Majorals
Dolçainers i tabaleters
Dolçainers i tabaleters
Sant Antoni i Sant Pau
Sant Antoni i Sant Pau
Són els personatges més importants de la Santantonà de Forcall. Representen el bé i l'etern que estira i arronsa contra tot el seguici infernal: Botargues, Despullat, Filoseta, Cremallers...

Sant Antoni, va abrigat amb una sotana marró a sobre de la qual porta una capa del mateix color. Altres peces de la seua vestimenta són: un gran barret marró d'ala ampla, una llarga barba, símbol de saviesa, i té la particularitat de portar la cara enfarinada. Sant Antoni també porta un collar de mandarines -el rosari- que el públic, especialment el més jove, intentarà furtar.
A les mans porta un llarg gaiato i una creu amb la què beneeix el públic i espanta Botargues i altres personatges.

Sant Antoni va indissolublement unit a Sant Pau (a la Santantonà de Forcall), que va vestit amb les mateixes peces. A les mans porta els Evangelis i una branqueta d'arbre.
Cal dir que els dos sants van lligats amb una corda pels canells de les mans, és el costat del bé; a l'altra banda de la corda, el Despullat, representa el mal.
Sant Antoni i Sant Pau acabada la Santantonà mentre crema la Barraca. Foto: JM Moya
El Despullat
El Despullat
Si dels sants hem dit que representen el bé; el personatge del Despullat encarna tot el contrari, és el cap de tots els personatges infernals que apareixen a la Santantonà.
A la mà porta l'extrem de la corda de la qual va estirant per tal de conduir Sant Antoni i Sant Pau a la barraca. De tant en tant, es desfà de la corda i s'enfila a algun balcó, assalta dones i homes, és dolent i contínuament està cavil·lant alguna malifeta.
La seua vestimenta es caracteritza pels següents atributs: pantalons blancs amb dibuixos rojos i negres, brusa blanca decorada en negre i roig que deixa l'esquena lligada amb un cordell trenat, cara descoberta i enfarinada i amb un barret roig del què pengen bufes de porc (símbol de fertilitat), també porta un corretja de campanetes i cascavells subjectada amb tirants que dringuen amb els moviments frenètics d'aquest personatge.
Encapçala la corrua per darrere del primer Cremaller. Els seus gestos fan pensar en un ésser infernal que condueix als sants a l'infern.
Què està pensant el Despullat?
La Filoseta
La Filoseta
La Filoseta és l'únic personatge femení de la Santantonà de Forcall, encara que sempre és interpretat per un home transvestit. Com a característiques físiques destaquen els seus malucs i pits exageradament grans.
La seua funció és temptar a Sant Antoni i Sant Pau, els assetja i els provoca durant tota la cercavila fins a la porta de la Barraca. Fa cabrioles i moviments estranys, no deixa de provocar el públic amb qui és barreja freqüentment.
La seua vestimenta està formada per tres peces: una falda blanca i llarga decorada amb línies de color roig i negre, una brusa blanca i exagerada també amb rivets negres i rojos i al cap porta un tocat d’on també pengen vàries bufes de porc inflades.
Aquest personatge porta les mans ocupades: a una porta una branca de pi envoltada en cànem i coets, que simula la filosa, i a l'altra el fus; durant tota la volta no deixa de filar. Mentre, els Sants i el públic són el seu objectiu.
La Filoseta en durant la Santantonà.
Les Botargues
Les Botargues
Les Botargues són els personatges més nombrosos de la Santantonà. El nombre aproximat és de dotze a quinze i acompanyen als protagonistes principals: Sants, Despullat i Filoseta (quatre o cinc Botargues).
La seva indumentària esta composada per una única peça que oculta tot el cos. És una espècie de granota blanca feta de llenç decorada amb serps, gripaus, dibuixos i ratlles rojos, blaus i verds -segons la grandària poden ser pecats mortals o venials-
El cap dels actors va ocult amb una peça de tela que només deixa asomar la boca, el nas i els ulls (aquestos amb el contorn negre). Al cap porten banyes de color blanc i roig. A les mans porten els pellots (antigament, fuets de bou) fets amb paper prensat amb els quals colpegen al terra i, especialment, al públic femení per atorga fertilitat.
Es passen tot el recorregut colpejant als Sants i arribats a les portes de la Barraca maltracten Sant Antoni i Sant Pau fins introduir-los a l'interior. Quan els Sants ixen de les portes de la mort les Botargues es llancen al terra.
Durant tot el recorregut no deixen de fer petites malifetes, pugen als balcons, assetgen a les dones i provoquen els sentiments més enfrontats.
Tres Botargues finalitzada la Santantonà i mentre crema la Barraca. Foto: T García
Els Cremallers
Els Cremallers
Amb aquest nom es designa a la Santantonà de Forcall dues coses: d'una banda, l'objecte d'uns dos metres d'alt amb una safata dalt on cremen les tees i; d'una altra, els dos personatges encarregats de portar el foc durant tota la desfilada.
Els Cremallers van vestits amb un abric negre amb caputxa per protegir-se de l'escalfor, de la resina de les tees i de les brases que es precipiten des dels cremallers encesos.
Un encapçala la cercavila, obrint pas a la resta de la Santantonà; mentrestant, l'altre és el darrer personatge, i tanca la representació.
Arribats a la plaça Major per tercera vegada, se situen a la vora de la Barraca i li prenen foc. En aquest moment es dóna l'apoteosi del foc i la lluita final entre els sants i tota la legió de Botagues, Despullat, Filoseta...
No són els personatges més sorollosos, però són molt importants per ser els dipositaris del foc. Aquell element que Prometeu va agafar als déus per donar-lo als humans.
Un Cremaller a punt d'encendre la Barraca. Foto: JM Segura
Teeros i els de la Corda
Teeros, els de la Corda i els Dimoniets
En aquest apartat inclourem tres actors secundaris, però que també realitzen una tasca fonamental dins la Santantonà.
En primer lloc, els Teeros són els encarregats d'abastir els Cremallers per aconseguir que el foc es mantingue viu. Van d'ací cap allà, però saben perfectament els llocs on carregar el petit sarió de tees i també els millors llocs per posar tees als cremallers. Els Teeros vesteixen un abric negre amb caputxa i porten un sarió on dipositen les tees. Són dimonis menors, però no te'n pots refiar.
En segon lloc, els de la Corda són el nexe d'unió entre el Despullat i els sants. Donen i recullen corda i s’encarreguen de què ningú prenga mal amb aquesta. Són el fil conductor entre el bé i el mal. Van vestits amb unes gruixudes capes de llana marró.
Uns altres dimonis, els xiquets del poble, també participen en la Santantonà. Fins no fa massa anys portaven Botargues de color negre, roig i verd i anaven amb la cara descoberta. Actualment, porten la mateixa indumentària que les Botargues de la Santantonà. El número de Dimoniets és il·limitat.
Els Majorals
Els Majorals
Els Majorals i les Majoralesses són els encarregats d'organitzar i vetllar pel correcte desenvolupament econòmic de la festa de Sant Antoni de Forcall.
A la Santantonà tenen el paper d'anar darrere dels sants i davant del darrer Cremaller, per tant, són personatges de ple dret de la Santantonà. És un lloc honorífic. A la Santantonà, els Majorals van vestits amb barret negre i capa de llana negra.
Durant la cercavila les seves cases estan obertes i allí les Majoralesses ofereixen un avituallament líquid i sòlid a la desfilada.
Dolçainers i tabaleters
Dolçainers i tabaleters
No podem pensar en cap jornada festiva on la música no siga un element essencial. Durant tot el cap de setmana de Sant Antoni, els gaiters i els tabalers de Forcall toquen els seus instruments i posen la música tradicional a tots els esdeveniments.
La Santantonà no pot ser aliena i té dues tocates pròpies. Durant tota la cercavila es toca la melodia anomenada La Santantonà. I en el moment que s'escenifica el triomf dels sants sobre la mort i l'infern, els músics interpreten La mort de Sant Antoni.
Així, gaiters i tabalers estan lligats íntimament amb la Santantonà.
Comparteix aquesta pàgina a les xarxes socials
Altres continguts
  • Al segle XIII, Gregori I, conscient de la densa càrrega pagana dels cristians del seu temps, aconsellà un desplaçament objectual, conferint nou...
  • Segons la tradició, va morir i fou soterrat a la vora del mar Roig, en la muntanya de Colzim, l’any 356, on, per desig propi, va romandre ignorat...
  • Atesa la proximitat de Sant Antoni al solstici d’hivern hom ha relacionat aquesta festa amb els festivals de fi d’any de tipus cosmològic en el...
  • La Plaça es troba plena de públic, de gom a gom, esperant el moment de l’alçament. Al crit d’Aaaaaamunt el maio!!! l’arbre és hissat per nombroses...
  • El segon dia de Nadal, el 26 de desembre, després del passeig de l’esquellot per tot el poble, els majorals, acompanyats d’una colla de voluntaris,...
  • L’actual Confraria de Sant Antoni a Forcall és la continuïtat d’una associació de fidels devots, fundada l’any 1388 a Morella pel rei Joan I, en la...
  • La singularitat de la Santantonà de Forcall ha fet que diverses entitats relacionades en el mon cultural li hagin otorgar alguns reconeixements....