La Santantonà
Aquest text està pres del llibre La Santantonada de Forcall (Segura, 2011).
"La nit és closa, freda, però avui al poble es respira vida, hi ha més cases obertes del que és habitual, i les que no estaven tancades tenen més inquilins que un dia qualsevol. Avui, a l’àgora forcallana hi ha centenars de testimonis, ahir desenes i abans-d’ahir unitats.
Les tronques són un referent, allí retrobem els amics, els familiars, els veïns que fa temps que no veiem i allí ens guarim del fred. Tots plegats som els espectadors d’aquesta escenificació. Uns quants aprofiten els darrers moments per fer el ritual de la barraca. Els novençans admiren la construcció mentre que ulls experts l’examinen i comenten impressions, si és més gran o més xicoteta, si està ben acabada, si ha quedat més desgavellada o més endreçada. També s’escampen les notícies o les anècdotes que han succeït en el muntatge de la barraca: si el Maio no pujava o ha quedat tort, o si se’ls ha fet tard, o si eren molta gent o poca per vestir la barraca. La representació va arribant a l’hora de l’inici, està a punt de començar.
Xiquets i xiquetes voletegen per l’escenari disfressats amb la indumentària demoníaca. La rècua de diminutes Botargues (dimonis) va empaitant els espectadors, avançant l’acció dels personatges majors, captant l’atenció dels espectadors, com si els despistaren. De sobte, tabals i gaites callen el murmuri, el seguici diabòlic irromp en l’escena. Comença la desfilada, comença la representació, comença la Santantonada.
La Santantonada és una desfilada que escenifica la vida de sant Antoni Abat.
Des de lluny, enmig del públic podem distingir el seguici. El que primer veiem són els dos Cremallers; a més, són uns estris d’uns dos metres d’altura rematats per un recipient metàl•lic on es dipositen les teies enceses. Avancen conscients que són dipositaris de l’element protagonista de la festa: el foc. Desfilen amb pas decidit i cerimonial contrastat amb el moviment frenètic de la resta dels personatges. Assistint els primers, desfilen els Teeros, actors secundaris que traginen amunt i avall un malmés sarió ple de teies, amb les quals alimenten el foc mòbil.
Si el primer que veiem són els cremallers, el primer que sentim són els cascavells i les campanetes que pengen del cinturó del Despullat. Aquest és el capitost, l’autor material i intel•lectual de totes les malifetes. Sempre desfila escortat per uns quants dimonis fidels als seus treballs i mandats. Ara empaita els espectadors, després se li acudirà violar la tranquil•litat d’un domicili, enfilant-se per les façanes i penetrant de manera més o menys permesa en la intimitat d’alguna família que encara romania a casa seua. A la mà pren una corda de la qual estira i arrossega els condemnats, sant Antoni i sant Pau.
Després d’empaitar la multitud, de perseguir-la, d’assetjar-la, els actors es retiren per un dels carrerons que conflueixen a la plaça. Abandonen l’escenari. Acaba el primer acte, la comitiva també abandona l’escenari, la plaça recobra la tranquil•litat. Però la representació es mostra en un altre marc, els carrers del poble. La processó continua pel carrer de la Vilanova, enllaça pel Solanà amb el carrer de sant Vicent i emprèn el camí de retorn a l’àgora. Un grup de personatges ressagats es dirigeix decididament cap a nosaltres, no porten cap bona intenció, som intimidats i assetjats insistentment, fins que per fi abandonen la malèfica tasca per tornar a la disciplina Són Botargues. En un nombre indeterminat assetgen, transgredeixen morals i domicilis, produeixen excessos i lascívia, provoquen i fan riure amb moviments i cabrioles atrevides i estrafolàries o ballen la coreografia al so de la dolçaina amb els braços alçats agafant amb les dues mans els extrems del pellot. El pellot és l’estri que porten les Botargues. Elaborat a partir d’una papera enrotllada a manera de pal i assegurat per cordells, colpegen els espectadors, el terra i els val per desenvolupar les seues accions.
Comença el segon acte, els personatges tornen a l’escena. La platea està plena de gom a gom, els balcons que pengen de les façanes de la plaça fan la funció de llotges. L’escenografia està a punt. El pas per la plaça serà breu, però tan intens com el primer. Aquesta volta hem pogut veure tots els personatges. Ens ha cridat l’atenció la Filoseta. És el tercer dels dimonis. L’únic personatge femení que intervé en la Santantonada, però el representa un home disfressat de dona. La Filoseta simbolitza les temptacions carnals que va patir el sant eremita, figuració que exagera de manera grotesca en els seus moviments. La seua indumentària es compon d’un vestit que ressalta els atributs sexuals femenins (pits grans i malucs amples). Ens trobem amb la possible representació de les Parques o Moires, aquelles deïtats mitològiques d’origen grec que controlaven el metafòric fil de la vida dels mortals i dels immortals des del seu naixement fins a la mort.
Ara podem contemplar nous personatges que no havíem pogut distingir amb claredat. Són els antagonistes a tanta maldat. Són sant Antoni i sant Pau. Del primer ja en coneixem la vida, del segon en sabem menys. Sant Pau, l’etern acompanyant de sant Antoni a la festa forcallana, va ser un camperol d’avançada edat que va decidir, davant circumstàncies adverses de la vida, fer-se monjo. Per aconseguir la seua missió, va anar a veure sant Antoni i aquest el va rebutjar com a deixeble en diverses ocasions. Finalment, sant Pau va assolir la seua intenció, convertir-se en eremita no gaire lluny d’on s’havia establert el seu mestre. A sant Pau se li atorga l’habilitat de guarir i expulsar dimonis.
Tornem a la trama santantonenca. Els nostres antagonistes, sant Antoni i sant Pau, són capturats, emmanillats, vexats, colpejats, temptats, arrossegats i conduïts fins a la profunditat del foc i les tenebres per la malèfica turba. Els dolors i sofriments patits pels condemnats desperten en els espectadors sentiments d’empatia, tan propis dels humans. Però no ens en podem refiar, la maldat que es respira ha colpejat els nostres benefactors, ha fet forat en la solidesa moral dels eremites i en moltes ocasions les actituds i accions dels sants són pròpies dels mateixos esbirros de Satanàs. Els espectadors queden torbats, malmeses les seues creences, no entenen com uns pares del cristianisme sucumbeixen al poder de l’Infern.
Acaba el segon acte, els personatges van abandonant l’àgora. Alhora, el ritme viu de gaites i tabals va perdent sonoritat i deixa pas a un murmuri que ja no és aquell del principi de l’obra, és més intens, més nerviós, més expectant, denota com la tensió dramàtica va in crescendo.
L’entreacte consisteix en una desfilada que segueix el vell itinerari estipulat, convertint o fent partícip tot el poble del que succeeix a l’escenari principal: carrers Raval, Sant Ramon i Sant Roc fins circumdar l’església, després carrer del Carme i el de la Pilota, per accedir a l’escena des del pàrode que ofereix l’estret Regall (carrer dels Dolors), entre la casa pairal dels Osset i el Graneret.
Dins la guerra es declaren xicotetes treves, parades obligatòries a cals majorals. Allí s’ofereix als actors un descans amb begudetes i pastes típiques. Als majorals s’uneix algunes ànimes misericordioses que obrin portes per oferir descans i aliment als personatges. Són xicotetes interrupcions dins la guerra, la lluita es deté, s’agafen forces per a la batalla final. Qui guanyarà?
Hem desxifrat els personatges, l’escenari, l’escenografia i el fil argumental. Els fidels congregats coneixem tots els aspectes de la representació, però estem expectants, neguitosos com el primer dia, a pesar que la tradició prescriu un final. Presenciarem l’espectacle amb renovada emoció. La llum del cremaller es reflecteix per la façana principal del palau Osset, estem a punt de començar el tercer acte i el clímax s’aproxima. La música ja se sent cada moment més a prop. La gent ha exhaurit els darrers instants per fer el ritual del Maio i es va amuntegant a les voreres, dibuixant un espai circular entre la primera fila i la barraca, on ha de tenir lloc l’escena final. Obrint-se pas entre els espectadors apareix el Despullat. Els seus cascavells sonen intensament, estira la corda amb força, fa cabrioles, assetja els espectadors. Seguint-lo, les Botargues i, poc més tard, la Filoseta. La corda es tensa i apareixen uns malmesos reus, molt castigats pels treballs dels seus botxins. Mentrestant, els actors van interpretant el seu paper: tempten, assetgen, transgredeixen morals i domicilis, produeixen excessos i lascívia, provoquen i fan riure amb moviments i cabrioles atrevides i estrafolàries, o ballen la coreografia al so de la dolçaina.
Els cremallers prenen posicions. Es col•loquen a prop de la barraca, en el diàmetre perpendicular al de les obertures de l’efímera arquitectura. Estem a punt de presenciar el moment culminant de l’obra. Els espectadors aguaiten, se senten aterrits pel que els poden fer els dimonis i neguitosos per veure què succeirà. Els cremallers alcen les torxes, ara desbordants per ser dipositàries de grans quantitats de teies enceses. Les flames es mouen violentes, desficioses, com si volgueren aconseguir per si mateixes la muntanya de branques seques. És el moment, el Despullat ha penetrat la cova, s’endinsa en les profunditats de la Terra, ha entrat a l’Infern seguit d’una multitud de Botargues. Des d’allí prenen amb força la corda, amb un estira-i-arronsa amb sant Antoni i sant Pau. Aquests es resisteixen no amb poc esforç. El foc va prenent la barraca, les flames donen impuls als dimonis i el sant està cada cop més a prop de la porta de l’abisme. Més foc, més flames, més maldat, més poder per als maleïts. Sant Antoni no pot més i cau tombant amb el seu defalliment el company de tortura. L’últim esforç de la triada infernal, i els Beneïts, a pesar de la voluntat del públic, són vençuts.
El Mal ha triomfat, ha vençut, ha derrotat el Bé. Les flames de l’infern devoren fins al més asceta, el més virtuós dels creients, el qui amb les seues oracions i accions s’aproxima més a Déu i per equivalència al mateix creador. No hi ha esperança, l’eterna lluita s’ha decantat, s’ha decidit en un remot indret, un xicotet poble enclavat en una vall abrupta. Les flames cremen amb intensitat la barraca, quina desolació, la mort del sant és sentida tan profundament pels espectadors —se senten tan indefensos davant l’adveniment del mal, de la foscor, del fred etern— que fins i tot la dolçaina entona una melodia profunda i solemne.
L’equilibri de l’Univers s’ha trencat, la desaparició del Bé fa inútil l’existència del Mal. Botargues, Despullat, Filoseta i altres personatges infernals cauen al terra fulminats, es caragolen de dolor, la victòria es converteix en derrota pròpia, són alhora reus i botxins de les seues pròpies malifetes. El caos, el no-res són impensables, no poden esdevenir. En el mateix instant en què tot sembla perdut, ressorgeixen d’entre les flames les figures malmeses dels nostres benefactors. Sant Antoni i sant Pau han escapat de l’infern, no han sucumbit a l’acció de la infernal tropa. L’estada en la satànica caverna ha estat breu, els ha valgut per experimentar expiació i catarsi dels propis pecats a través del foc. Han revocat tota ombra que el Mal haguera pogut deixar en les seues immaculades ànimes i han renovat els vots d’humilitat i virtut propis de l’ascètica santedat. L’orquestra celebra l’èxtasi, recuperant el ritme viu i alegre amb què animava la representació. Tots els personatges plegats, sants i dimonis, celebren exultants la renovació del contracte; el conflicte i la lluita entre el Bé i el Mal s’ha prorrogat per un any.
Ara ballen tots junts una anàrquica coreografia al voltant de la barraca, de la cova ardent, prenent el foc de la pira i fent-lo arribar a través de bengales als assistents, com si volgueren fer partícips a tots els convocats de la catarsi que hi ha tingut lloc. Els concurrents més atrevits, o aquells que necessiten una purificació més profunda, s’armen de valor i penetren la infernal arquitectura. Dins la Terra, els esperen part de la rècua infernal per donar-los la benvinguda. Quan el foc expiatori ha complit la seua missió, els porgats són expulsats de l’infern per l’obertura contrària. Es desenvolupa aquesta cíclica tasca mentre la calor del foc no es faça insuportable i la seguretat mana tancar les portes. Els que no han pogut complir el seu vot tindran un any d’espera, mentre que la resta d’espectadors es conformen amb el bateig de cendres i espurnes que la barraca encesa expulsa cap a la tancada nit i que després precipiten en caps i vestidures que protegeixen del fred.
Tot gràcies al foc expiatori que ha fet la seua funció, porgant els mals pensaments i les malèvoles accions. El foc és en la festa santantonenca protagonista i benefactor, però alhora antagonista i destructor. El foc ha intentat arrasar la barraca. La natura morta, segada el dia de Sant Esteve i que els tramoistes han dotat novament de vida en un esforç màgic i titànic, ara crema i es consumeix sota la mirada atenta dels espectadors. En restarà l’estructura, l’essència de la barraca. Els incendis deixen destrucció i desolació, però la natura es regenera, renaix, rebrota en cada cicle primaveral. Les cendres dels incendis serveixen per adobar la castigada terra.
La gran pira crema sublim, vigorosament expulsa al vel nocturn espurnes enceses que s’enlairen i es perden de vista empeses per d’altres que amb renovada vitalitat emanen del crematori de pecats i culpes. La foguera forcallana només vol contribuir a la tasca comuna que pretenen tantes altres flames que s’encendran per tot arreu en dates aproximades, dins del marc de les festes solsticials. L’ambiciosa tasca consisteix a donar força a l’afeblit Sol perquè torne a escalfar, perquè es mostre en plenitud, perquè guanye terreny a les nits llargues i fosques de l’hivern, perquè amb la seua llum i escalfor impulse el despertament de la natura adormida, de la vida, dels fruits, dels aliments. Perquè torne a ser el Sol invicte. L’obra ha conclòs, ha sobtat els nounats en la festa i ha convençut els vells practicants. Mentre, els que es confessen agnòstics o ateus diuen quedar indiferents —però no me’ls crec, no crec que passant per la barraca no hagen sentit la més minúscula emoció interior, no crec que qualsevol dels personatges en les seues accions no els haja fet patir una mínima angoixa en el seu esperit, no me’ls crec.
Mentre faig tots aquests pensaments, la música ha callat, se sent un silenci respectuós que s’anirà dissolent amb el pas dels minuts. Alhora que els espectadors van recobrant la serenitat física i espiritual, irromp una remor creixent que avalua el que s’ha viscut a la plaça. És l’antítesi, la lluita entre contraris, qui estructura i defineix la representació santantonenca: Bé i Mal, sants i dimonis, anarquia i ordre, pecat i perdó, foc i vegetació, vida i mort, triomf i derrota, calor i fred, foscor i llum, silenci i soroll…
La Santantonada es mostra com una construcció que amalgama elements recollits d’antigues societats i cultures que es desenvoluparen per aquests indrets. La festa forcallana amaga rastres d’antics ritus de distants i oblidades religions agràries, de ritus de fertilitat, de ritus totèmics, similituds amb expressions de les cultures mediterrànies o de ritus de màgia homeopàtica. Totes aquestes empremtes han sigut absorbides pel cristianisme que ha oficialitzat i distorsionat al llarg del temps totes les manifestacions paganes contràries o perilloses a la seua doctrina, Sant Antoni no és l’únic exemple. Tenim festes equinoccials de març, com les Falles que passen a l’advocació de Sant Josep, o les solsticials de juny a Sant Joan.
Tot aquesta mixtura d’elements permet un ventall ampli de visions, totes vàlides, totes acceptables. Podem interpretar la Santantonà com pervivències culturals ancestrals, com restes d’un món místic, màgic i tel•lúric. Potser alguns ho veuen com un ritu de fertilitat o un ritu catàrtic. Uns altres com una representació hagiogràfica. Però la meua resposta seria: “no sé com interpretar la Santantonà, es fa perquè sempre s’ha fet, perquè es fa d’aquesta i no d’una altra manera, perquè sempre ha sigut així i l’any que ve serà igual i diferent alhora, ni millor ni pitjor”.
La riquesa de la festa antoniana és fruit del ric substrat cultural que aflora només que s’aprofundisca un poc en el seu coneixement i que amaga, en els seus elements més ocults, senyals d’una càrrega simbòlica profunda. Símbols que han perdut el seu significat original, però que la societat actual ha de saber interpretar des de les perspectives dels temps que ens toca viure. Som portadors d’una herència que no hem de deixar perdre, no coneixerem amb profunditat tots els significats i detalls de la Santantonada, però el que sí que sabem com a poble, com a comunitat, és que hem de transmetre-la a les generacions futures.
La Santantonada és per als forcallans un símbol, una part importantíssima de la seua essència com a poble".
Cartell anunciador del Sant Antoni 2014